top of page
Caută
  • Poza scriitoruluibogdandumitresc2

Om skuespill, med kjærlighet

"Har jeg talent eller har jeg ikke talent?" det er spørsmålet!

Inntil for ca. 15 år siden var det dette spørsmålet som ringte i hodet mitt hver dag, holdt meg våken og drev meg til vanvidd. Jeg gjorde mitt beste for å overbevise meg selv om at svaret først og fremst var "ja". Jeg så på andre skuespillere, og det virket som om svært mange ikke stilte seg dette spørsmålet. Av disse veldig mange hadde mange ikke bedre billettinntekter enn meg, det vil si at de var på samme måte: like kjente, eller rettere sagt, like ukjente. De spilte i teaterforestillinger, fikk små roller i filmer, holdt teaterworkshops, hadde penger til å betale regninger, husleie og gå ut og ta noen øl med venner.

Blant dem som ikke lurte på om de hadde talent, var det noen få andre som var sikre på at de hadde det. Kanskje var det derfor de ikke lurte. De var etablerte, de var stjerner, de spilte i TV og film, de spilte mye godt betalt teater, de kjørte dyre biler og ble stoppet på gaten for å få autografer.

For omtrent 10 år siden avklarte jeg, tror jeg, problemet mitt: Talent er ikke nødvendigvis knyttet til kassa. Det høres rart ut, ikke sant? Jeg mener, skuespilleren spiller for publikum, og hvis publikum ikke betaler for teaterbillettene hans, eller hvis publikum ikke spør etter ham i TV-rutenettet, har skuespilleren ikke noe talent. Bekreftelsen på en skuespillers talent ligger i publikums hender. De griper dypt i lommene, tar frem pengene og betaler for billetten... eller ikke. I dag tror jeg ikke det er det riktige svaret. Og vet du hvorfor? Fordi jeg har sett stjerneskuespillere som spiller dårlig, og jeg har sett ukjente skuespillere som er ekstraordinære. Hvis du tenker deg litt om, kan du sikkert også finne noen eksempler. Effekten en skuespiller har på publikum, har ikke noe med skuespillerens talent i seg selv å gjøre, men med publikums subjektivitet.

Jeg har en gitaristvenn som sannsynligvis er en av de beste gitaristene i Romania. Jeg sier det ikke bare fordi jeg har hørt det bli sagt om andre gitarister. Han spiller klassisk musikk, rock, blues, han spiller alt. Han spiller etter noter, etter gehør, han kan musikk, han lever musikk, han puster musikk. Han er ikke berømt, men han er som sagt en av de beste.

Anerkjennelse som skuespiller avhenger av så mange parametere som ikke kan kvantifiseres, at det ikke er verdt å dvele ved denne altfor kompliserte ligningen med altfor mange ukjente faktorer.

Så det eneste spørsmålet som betyr noe for meg, er "Liker du å være skuespiller?". Du trenger et ærlig svar, du må stille deg selv et spørsmål som ikke handler om applaus, penger, priser eller berømmelse: "Elsker du det så høyt at du vet at du ikke kan leve uten?".

Hvis svaret er ja, kan du være sikker på at du også har talent. Det er ikke talentet som teller, men om du virkelig elsker å være skuespiller.

Det er det som betyr noe. Det er det eneste som betyr noe. Ikke kast bort tiden din med flere unyttige spørsmål: Gå på prøver, start prosjekter du tror på, endre verden og riv ned fjell, det har du all rett til å gjøre.

Og fremfor alt, ikke la noen vingeklippe deg: drøm, forestill deg og spill!

4 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

MC Boogie

Comments


bottom of page