top of page
Caută
  • Poza scriitoruluibogdandumitresc2

Kunstig intelligens og teater

Jeg har to nyheter, en god og en dårlig. Hvilken skal jeg begynne med?

...

....

....


Ok, du vil at jeg skal begynne med den dårlige: Kunstig intelligens har allerede begynt å gjøre skuespillernes jobb. I media, og spesielt på nettet, kan kunstig intelligens skape karakterer, stemmer eller filmer som ikke trenger skuespillere. Teaterkarakteren kan se ut som mennesker som fortsatt er i live, eller de kan gjenskape personligheter som levde for mange år siden. Kunstig intelligens kan, basert på algoritmer, finne opp karakterer som personen foran telefonen kan identifisere seg med, føle empati med eller hate. Det er en Pandoras eske som allerede er åpnet, mer kan ikke gjøres.

Så hva er de gode nyhetene for skuespilleren? Hmmm... den gode nyheten er at vi har teater igjen. Teater i kjøtt og blod, teater med konkrete, ufullkomne mennesker, men som du ser, føler, lukter og hvis stemmer du ikke hører gjennom høyttalere, men live. Men utover alt dette, mennesker som er bærere av følelser. Ingen maskin kan være bærer av følelser, ingen robot vil noensinne kunne føle. Dette er skuespillerens utvilsomme fordel, kanskje den eneste gjenværende fordelen i det vi kan kalle "spektakel", "underholdning" eller "moro".

Det er dette kortet vi skuespillere må spille, mener jeg. Problemet oppstår, tror jeg, når ekte følelser simuleres, representeres av skuespilleren. Det er det gamle Stanislavskij-paradigmet: kunsten å representere versus ekte følelser, det er forskjellen mellom å spille og å være ekte. Nøkkelen til spørsmålet ligger også hos gamle venn Stanislavskij, det er "Hva om?"-spørsmålet. Hva om jeg, ikke karakteren, jeg vet ikke hvem, men jeg selv fant ut i virkeligheten at MIN kone hadde en affære med kjæresten min? Jeg trenger ikke å tenke på meg selv som Othello, det er ikke effektivt. Jeg mener, jeg må gjøre det i dokumentararbeidet, i analysen av skuespillerpartituret, men etter det, når jeg står på scenen, må jeg gå gjennom ekte følelser. Ekte følelser overskrider enhver algoritme eller programvare for kunstig intelligens, fordi de bærer det unike avtrykket av det individet jeg er. Paradoksalt nok er det slik at jo nærmere følelsene er meg, jo mer vil tilskueren kjenne seg igjen i dem. Teatret trenger deg som menneske, ikke som skuespiller. Hvis vi i skuespillerens indre laboratorium reduserer alt til skuespill, spiller vi algoritmenes og den kunstige intelligensens spill. Nei, det er ikke konspirasjonsteori, det er bare en invitasjon til unikt talent, til ekte følelser, til ønsket om å uttrykke seg. I Tsjekhovs stykke "Onkel Vanja" fant jeg den beste definisjonen på talent. "Vet du hva talent er? Det er mot, élan og et fritt sinn", sier doktoren til Sonia.

For å være tydeligere i min tilnærming, tillater jeg meg å legge til: "Skuespillertalent er motet til å oppdage seg selv, drivkraften til å skape out of the box". Drivkraften til å skape historier om deg selv, under den etiketten, programvaren og algoritmene som rollefiguren foreslår. Bak hver rollefigur er det en dramatiker som på sitt eget språk har gjort det samme. Som skuespiller skylder du deg selv å gjøre det samme, men på ditt eget språk. Vet du hva det beste er? At prosessen er avslappet, engasjerende og enkel. Og i tillegg er den gledelig!

4 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

MC Boogie

Comments


bottom of page